Jumat, 31 Mei 2013

"13 PERKARA YANG HARUS DIJAGA OLEH WANITA"

"Pesan-pesan untuk para "Wanita" yang sangat bagus dampaknya apabila dipraktekkan dalam kehidupan sehari-hari."


13 PERKARA YANG PERLU DIJAGA OLEH "WANITA":

1. Bulu kening –
... Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan("Wanita") yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadits Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng –
Dan janganlah mereka (perempuan/
"Wanita") membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)
Keterangan : Menampakkan kaki dan mengayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan lonceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian –
Siapa sahaja
"Wanita" yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka "Wanita" itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.
(Petikan dari Hadits Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada –
Hendaklah mereka (perempuan/
"Wanita") melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)

5. Gigi –
Rasullulah melaknat perempuan/
"Wanita" yg mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya(Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani)
Dilaknat perempuan/
"Wanita" yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.
(Petikan dari Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher –
Dan tinggallah kamu (perempuan/
"Wanita") di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang tipis (jarang) –
Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadits Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan –

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.(Petikan dari Hadits Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata –
Dan katakanlah kepada perempuan/
"Wanita" mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.
(Petikan dari Hadits Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) –
Janganlah perempuan-perempuan/
"Wanita"-"Wanita" itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, yaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan/"Wanita", maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.
(Petikan dari Hadits Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan –
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan/
"Wanita"-"Wanita" mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)
Tiada seorang perempuan/
"Wanita"pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.(Petikan dari Hadits Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian –
Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)

Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan/"Wanita"mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan /"Wanita"-"Wanita" yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya.
(Petikan dari Hadits Riwayat Bukhari dan Muslim)
Keterangan :
"Wanita" yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut –
Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan/
"Wanita"-"Wanita" yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mau menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)Riwayat Imran bin Hushain ra.:Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum "Wanita".
(Shahih Muslim No.4921)

Sumber:
1. Photo.profile.facebook.laely.widjajati/
2. laely.widjajati.facebook/Jangan-pernah-katakan-umurlah-telah-bertambah,..
3. hepi.say.facebook/allowed-on-timeline...

0 komentar: